Jak wprowadzać gluten?

Jesteśmy aktualnie w 6 miesiącu życia Milki.... Karmimy się wyłącznie piersią. Zgodnie z wytycznymi WHO wyłącznie KP powinno się odbywać przez pełne pół roku a następnie można wprowadzać produkty dodatkowe. Ostatnio będąc na szczepieniu Pani dr zasugerowała wprowadzanie glutenu. W ostatnich latach zmieniły się bowiem zalecenia. Uważa się, że wprowadzenie glutenu tak wcześnie może zapobiec celiaklii. Oczywiście badania wciąż trwają i nie ma pewności, mało tego, wytyczne mogą się zmienić. Szczerze? Nie wiem co robić? Której Pani dr słuchać? Nie chce zaszkodzić mojemu dziecku ale w związku z tym, że Milka jest alergikiem, nie chcę obudzić się za jakiś czas z tzw."ręką w nocniku".. Zatem Panie Premierze, co robić?

Zgodnie z nowymi wytycznymi 6 miesiąc jest miesiącem, w którym najpóźniej powinnam go wprowadzić. Gluten to białko, które występuje w pszenicy, życia, jęczmieniu... trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 gramy na 100ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć do 6g. Gluten można podawać bezpośrednio łyżeczką lub w mleku matki. Martwi mnie ta sprzeczność.

Dziewczyny, kiedy u Waszych dzieci został wprowadzony gluten? Jak to się odbywało?

36 komentarzy:

  1. Mój synek jest starszy od Milci o tydzień. Gluten wprowadzam od 2 tygodni. Moja lekarka wyznaje taką samą zasadę jak Twoja. Również miałam obawy, odkładałam to na póżniej, ale ostatecznie zaryzykowałam. Przekonały mnie opinie, że gluten powinien być wprowadzany jeszcze, gdy dziecko karmione jest mlekiem matki, bo zmniejsza to ryzyko wystąpienia alergii. Z tym glutenem to trudna sprawa. Dokładnie, badania trwają, a wytyczne mogą ulec zmianie. Tylko dlaczego musimy eksperymentować na dzieciach? Ostatecznie, to Ty musisz podjąć decyzję, bo opinii jest tyle, ilu ekspertów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprowadziliśmy gluten po 6 miesiącu. Kaszki Nestle Zdrowy Brzuszek idealnie się do tego nadawały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez odliczania ziarnka do ziarnka do połowy łyżeczki...Filipek je od 2 tygodni porcję kaszki "Zdrowy Brzuszek 8 Zbóż" na śniadanie, od czasu do czasu ciumka chleb pełnoziarnisty. Ma 6 msc i 3 tyg.

    OdpowiedzUsuń
  4. mój młody był karmiony mm i niby u dzieci KP gluten wprowadza się wcześniej niż u tych karmionych MM. Ja zaczęłam wprowadzać po 6 miesiącu mimo wszystko od 1 łyżeczki kleiku, kaszki, by potem jeden mleczny posiłek zastąpić właśnie kaszką. Na początku mały się sprzeciwiał zwłaszcza kleikowi, kasza znacznie lepiej mu smakowała:)
    Wszystko zależy od Ciebie,nie taki diabeł straszny

    OdpowiedzUsuń
  5. My jeszcze nie wprowadziliśmy (oprócz tego, że Karol żuł raz czy dwa razy skórkę od chleba). Ale ponieważ jest już w 7 miesiącu pewnie niedługo zaczniemy. Nam pediara mówiła, że trzeba wprowadzić gluten przed koncem 7 miesiąca, albo dopiero po 10...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie, przyszłej, bardzo dużo informacji a tym poście :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze to ja nie robiłam doświadczeń z glutenem, w tym że my nie mamy problemów z uczuleniami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, musicie sami podjąć decyzję, bo co lekarz to inna opinia. My wprowadziliśmy gluten w 6 miesiącu, podaję jedną łyżeczkę kaszki 8 zbóż z nestle. Widziałam w tvn jakiś czas temu program w którym dietetyczka wspominała, że jeżeli w 6 miesiącu nie wprowadzimy glutenu to trzeba zaczekać do 10.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale chodzi o 6 M-C w trakcie, czyli np. Skończone 5mcy i 2 tyg. Czy 6 mcy musi byc skończone?

      Usuń
    2. Mikołaj miał 5 miesięcy i dwa tygodnie dokładnie.

      Usuń
    3. Tak w trakcie - 4 skończone miesiące to 5 -ty miesiąc życia a skończony 5 to 6-ty miesiąc życia.

      Usuń
  9. u nas Jasiek alergik i do tego słabo na masie w pewnym momencie przybierał.
    ja rozmawiałam z nasza pediatrą i mówiła, że jako alergik to zrobić próbę glutenową jak będzie miał 5,5 miesiąca czyli w przyszłym tygodniu.
    a jako, że słabo przybierał to mieliśmy wprowadzić warzywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idziemy niemalże non stop... Mila tez nie przybiera duzo. Tygodniowo 100 gram a czasami nawet 60,...

      Usuń
  10. U nas gluten w akcji jest od 3 tygodni. Podaje łyzeczke kaszy manny do przecieru jarzynowego. Mloda przyjela bez problemu. U mojej siostry proba wprowadzenia glutenu nie powiodla sie, pojawily sie bole brzuszka i bolesne gazy, kazde dziecko reaguje inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tymek był alergikiem, miał skazę (na szczęście przeszło) i chyba gdzieś w 6-7 miesiącu dałam mu po prostu skórkę chleba, to była nasza prymitywna, ale jakże skuteczna ekspozycja na gluten;) Karmisz piersią, więc zawsze to dodatkowa ochrona.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja z tego co pamiętam, też po siódmym :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczerze powiedziawszy wogole sie nad tym nie zastanawialam:) Felix ma 7 miesięcy i dwa tygodnie i od dwóch lub trzech tygodni gotuje mu najzwyklejsza kaszę manne:) 200 ml mleka, dwie duże płaskie łyżki kaszy i 100g owoców:) wcina aż miło:)
    Na początku jadł kaszki z kaszy jaglanej, orkiszu i nawet takie instant Hippa. Jednak najlepsz jest manna z owocami:)
    O glutenie nawet nie wiedziałam:)
    Czasami warto zdać sie na własna intuicję niż słuchać lekarzy którzy i tak maja sprzeczne opinie:)) mnie na kaszę manne namówiła moja mama:) bałam sie troche tego mleka ale jest ok:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zaczęłam wprowadzać gluten ok 5-6 m-ca, ale u nas było mm.
    na szczęście E nie ma celiaki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj,
    to prawda mój narzeczony jest świeżo po studiach medycznych i jego już uczyli, że gluten wprowadza się w 4 miesiącu. Mojej mamy brat z żoną tak zrobili i Mały nie jest alergikiem (ale był na mm). Decyzja należy oczywiście do Ciebie.
    Powodzenia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem lekarką i mojemu dziecku karmionemu piersią wprowadziłam gluten jak miał 4 mies. i 1 dzień, czyli był w 5tym miesiącu, codziennie 2-3g do przecieru. Wprowadza się tak gluten przez 2 miesiące a po tym czasie można jest go bez ograniczeń. Takie są wytyczne(dla dzieci na piersi), tak jest napisane na wszystkich schematach żywieniowych, które często dostaje się już w szpitalu, a mimo wszystko spotykam się często z lekarzami mówiącymi inaczej.

      Usuń
  16. Mó synek jest nadal na cycku a ma 16 mc :) Pamiętam że jak skńczył 6mc to normlanie mu podawałam to co powinnam, nie było uczulenia. Myślę że nie ma się czym mocno stresować. Wszystko z umiarem.


    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.timeforus-momandson.blogspot.com/2013/04/ogaszam-konkurs-z-jelp.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, my zgodnie z nowymi zaleceniami wprowadzałyśmy w 6 miesiącu dopóki Gabrysia była karmiona tylko piersią. I prawdą jest, że według tych zaleceń u dzieci karmionych tylko mlekiem mamy najlepiej zrobić to do 6 miesiąca, a jak nie lub jeśli dziecko będzie reagowało alergicznie to wrócić do tematu w 10 miesiącu, czyli tak jak było we wcześniejszych zaleceniach. No i warto też pamiętać, że celiakia jest chorobą i jest czym innym niż alergia na gluten, warto poczytać o objawiach jednego i drugiego, żeby nie wpaść w panikę, że kolka po podaniu glutenu od razu okaże sie celiakią. Często po rozpoczęciu ekspozycji na gluten pojawiają się brzuszkowe problemy, ale jeśli dziecko nie ma alergii to mijają, bo na tym właśnie polega ekspozycja-na stopniowym przyzwyczajaniu małego brzucha.

    Pozdrawiam,
    mama Gabrysi

    OdpowiedzUsuń
  18. Nam pediatra powiedziała miedzy 5-6 miesiącem, druga po 6 więc niedługo zaczynamy ;)

    Mam nadzieje , że i Wam i nam pójdzie gluten gładko ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. U nas trąbiono o nowych zaleceniach, które obowiązują od tego roku-gluten od 5 msc do 6 i przyznam szczerze,że u nas to było jakoś chwilę jak córcia zaczęła 5 msc. Dodaliśmy do marchewki zależało mi na tym aby laktacja się trochę uspokoiła i zastąpić jedną sesję cycuszkową posiłkiem i malutka pokochał marchewkę a przy okazji gluten jej nie przeszkadzał a ja nie budziłam się od tamtej pory w mlecznym potopie:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  20. mój maluch skończy zaraz 5 miesięcy, zaczęłam podawać mu trochę kaszki manny (te poł łyżeczki) do mojego mleczka. Normalnie robił kupkę co 2-3 dni. Po podaniu glutenu się zaczęłam obawiać czy nie powinien robić jej częściej? W koncu to stały pokarm. Po pierwszym podaniu kupka była ok. Minęły 2 doby od poprzedniej. Wyczekuje teraz na kupkę i nie wiem czy powinnam się martwić, że jej nie ma skoro ma apetyt, jest wesoły i nie wygląda żeby się męczył :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym sie nie przyjmowała... Skoro nic mu nie dolega.. Jesli stan bedzie trwał dłużej, to daj mu lyzeczka jabłuszko lub śliwki:)

      Usuń
  21. My wprowadziliśmy w piątym miesiącu. Na początku pół łyżeczki zwykłej kaszy manny na 50ml wody. Do ugotowanej kaszki ze dwie łyżeczki odciągniętego mleka. Córka wolała taką bardziej gęstszą. Od początku zajadała się manną, więc zwiększyliśmy ilość. Później to już na oko tego mleka, bo czasem wyszła kaszka gęstsza, a czasem rzadsza. Zapraszamy do nas :) http://tatusiowezmagania.blogspot.com/2013/10/ekspozycja-na-gluten-jak-wprowadzac.html

    OdpowiedzUsuń